Efectos de la capacitación del personal en la gestión logística del Hotel California Valle Sagrado Calca-2019
Date
2021-01-05Author
Chacon Candia, David Fernando
Zambrano Paiva, Bruce Herbert
Advisor
Cavero Pacheco, Shaili Julie
Metadata
Show full item recordAbstract
La presente investigación intitulada “EFECTOS DE LA CAPACITACIÓN DEL
PERSONAL EN LA GESTION LOGISTICA DEL HOTEL CALIFORNIA VALLE
SAGRADO CALCA-2019”, donde se tiene como objetivo general determinar el efecto
de la capacitación del personal en la gestión logística, en el “Hotel California” Valle
Sagrado Calca. En cuanto a la metodología, se utilizó el enfoque cuantitativo de nivel
explicativo, donde se analiza el efecto de la capacitación del personal en la gestión
logística, la población de estudio fue el total del personal que labora en el hotel; la técnica
que se utilizó la encuesta y el instrumento de cuestionario de preguntas cerradas y el
procesamiento de datos será el software SPSS 25 con el cual nos facilitará hacer el análisis
estadístico y las pruebas de t-student. Se aplicó un diseño experimental en el cual
participaron todo el personal que labora en el hotel y a su vez son los más beneficiados.
En cuanto a los resultados obtenidos en el estudio de campo se obtuvo una variación
significativa después de la capacitación y se pudo corroborar con la prueba de t-student
que existió un cambio significativo (bilateral) en cada dimensión (“gestión de compras”,
“almacén”, “inventario”, “transporte y distribución”) y la variable de estudio (gestión
logística). This research entitled “EFFECTS OF PERSONNEL TRAINING IN THE LOGISTICS
MANAGEMENT OF THE CALIFORNIA VALLE SAGRADO CALCA-2019
HOTEL“, where the general objective is to determine the effect of personnel training in
logistics management, in the “Hotel California“ Sacred Valley Calca. Regarding the
methodology, the quantitative approach of explanatory level was used, where the effect
of the training of the personnel in the logistics management is analyzed, the study
population was the total of the personnel that works in the hotel; The technique used for
the survey and the closed-question questionnaire instrument and data processing will be
the SPSS 25 software with which it will facilitate the statistical analysis and t-student
tests. An experimental design was applied in which all the personnel who work in the
hotel participated and in turn are the most benefited. Regarding the results obtained in the
field study, it was obtained that a significant variation after the training and it was possible
to corroborate with the t-student test that there was a significant change (bilateral) in each
dimension (“purchase management“, “warehouse“, “inventory“, “transport and
distribution“) and the study variable (logistics management).